Tanden bleken | Goed voor je zelfvertrouwen!

Waarom zou je je tanden bleken? Heel eenvoudig: je tanden en je glimlach zijn je visitekaartje en heel bepalend voor je uiterlijk. Je wilt graag goed voor de dag komen dus je doet er alles aan om je tanden optimaal te verzorgen. Je poetst ze elke dag, je gaat naar de tandarts om ze te onderhouden en naar de orthodontist als ze scheef staan. Maar soms ben je toch niet tevreden omdat ze te geel zijn of in de loop van de jaren donkerder zijn geworden.

De mogelijkheden

Behandelmogelijkheden met bleken zijn er legio. Men dient zich wel te realiseren dat een bleekbehandeling niet altijd op zich staat. Soms zijn er aanvullende behandelingen nodig en in enkele gevallen is het niet realistisch enig succes te verwachten. Laat u vooraf goed informeren over de mogelijkheden. Bij onze praktijken kunt u terecht voor een professionele behandeling. Sinds kort gebruiken wij een nieuwe methode, welke uitstekende resultaten oplevert.
Wij introduceren deze nieuwe behandeling voor slechts € 80,00

Een afspraak maken doet u eenvoudig middels het afsprakenformulier.
Voor meer informatie kunt u ons ook bellen of een email sturen.

Bergen op Zoom 0164 – 237 302 praktijkantoine@live.nl 
Willemstad – 0168 – 472 603 willemstad@tandartsantoine.nlWat u moet weten over het bleken van de tanden

De oorzaak van de verkleuring, de motivatie, de aanvangskleur en de eventuele aanwezigheid van kronen en/of (composiet)restauraties zijn belangrijke factoren bij de indicatiestelling. Hieronder wordt een overzicht van indicaties en contra-indicaties gegeven.

Zeer goed te bleken
• tanden met externe verkleuringen
• tanden met een gelige kleur, meestal bij jongeren

Redelijk te bleken
• grijsbruin verkleurde tanden, meestal bij ouderen
• tanden met interne verkleuringen, zoals lichte of donkere vlekken in het glazuur (fluorose, hypocalcificatie, geelverkleuring door dentine-aanmaak na trauma, verkleuring door medicamenten, etc.)

Minder goed te bleken
• verkleurde tanden door gebruik van tetracycline of minocycline in de jeugdjaren (enkele maanden bleken)
• avitale elementen (walking bleach; resultaat loopt na enkele jaren terug)
• door amalgaamvullingen verkleurde elementen
• door cariës aangetast tandweefsel

Tanden BlekenReeds in 1868 werden tanden gebleekt met zuur. Dit is een schadelijke methode en wordt mede daarom niet meer als bleekmethode geaccepteerd.

Er zijn echter nog altijd mensen die met citroen hun tanden ‘wit’ maken. Ze weten waarschijnlijk niet dat ze daarmee hun glazuur definitief van hun tanden verwijderen. Ook het bleken met zuivere waterstofperoxide, zoals dat rond 1918 werd gepropageerd, is niet meer van deze tijd.

Bleekgel
Tegenwoordig gebruikt men 10% carbamideperoxide in een gel van polymeren. Andere componenten van de gel zijn meestal glycerine, het dikvloeiende carbopol (carboxypolymethyleen), natriumhydroxide, soms citroenzuur als conserveermiddel, smaakstoffen en water. De carbamideperoxide dissocieert in de aanwezigheid van water in waterstofperoxide en ureum.

Werking
Het bleekproces is zeer complex, echter hoofdzakelijk als een oxidatieproces te omschrijven. In feite dus een chemisch proces waarbij organische verbindingen worden geoxideerd dat tot kleurveranderingen kan leiden. Ten opzichte van bijvoorbeeld de verbranding van papier, een snel oxidatieproces waarbij het papier in korte tijd wordt omgezet in kooldioxide, water en warmte, is het bleekproces een langzaam oxidatieproces met veel tussenstappen.

(waterstof) Peroxide
Waterstofperoxide is een oxidant die in basische omgeving (zoals in de mond met ureumperoxide) overgaat in vrije zuurstof-, perhydroxylradicalen en water.

Veel te lang bleken (tot vele maanden) veroorzaakt niet alleen een volledige oxidatie van de kleurstofmoleculen, maar kan ook tot oxidatie van de interprismatische substantie tussen de apatietkristallen leiden. Dat betekent dat bij extreem lang bleken de structuur van het tandweefsel kan veranderen. Het glazuur ziet er dan minder doorschijnend en soms wat melkachtig uit. Het is de taak van de behandelaar om ervoor te waken dat niet te excessief gebleekt wordt en geen irreversibele veranderingen aan het gebit teweeggebracht worden.

Invloed op de pulpa
Gevoeligheid van de tanden is de meest voorkomende klacht bij bleken. Afhankelijk van de gebruikte sterkte van de bleekgel en de leeftijd en sensitiviteit van de patiënt komt bij ongeveer 50% van de mensen een verhoogde tandgevoeligheid voor. Opmerkelijk is dat deze gevoeligheid ook vaak optreedt bij het gebruik van een placebo.
Waarschijnlijk speelt het contact van de gel met de tand een rol, waarbij men denkt aan het uitdrogen van de buitenste glazuurlaag. Een gel die een substantiële hoeveelheid water bevat voorkomt dit probleem mogelijk voor een groot deel. De gevoeligheid van de tanden treedt vooral op aan het begin van de behandeling en is gewoonlijk van voorbijgaande aard. Ook als het bleken wordt voortgezet neemt de gevoeligheid van de tanden af.
Bij circa 10% van de mensen is de gevoeligheid door bleken zodanig dat ze daardoor grote moeite hebben met eten en drinken. Deze hogere gevoeligheid wordt niet alleen veroorzaakt door de gel maar ook door de peroxide. Peroxide heeft namelijk een sterk doordringend vermogen en passeert niet alleen het glazuur, maar ook het dentine en de pulpa. Met name als er blootliggende tandhalzen zijn is er een kans op een lichte pulpitis. Bij gebruik van 10% carbamideperoxide is die altijd reversibel.

Gevoeligheid
Gevoeligheid van de tanden is meestal te wijten aan:
• blootliggende tandhalzen
• de aanwezigheid van grote pulpa’s met aanzienlijke pulpahoorns, vooral bij kinderen < 12 jaar
• erosie bij één of meer elementen
• lekkende restauraties

Let op:
Het bleekproces is geen kuur die in een bepaalde tijd afgemaakt moet worden. Het effect van bleken is o.a. afhankelijk van de concentratie van de gel en de tijdsduur waarin de gel werkt op het glazuur. Daar mogen pauzes tussen zitten van dagen tot maanden.

Meer informatie
Visit Us On Facebook